Onlangs werd ik gevraagd werkzoekenden eens te vertellen hoe zij zichzelf goed kunnen voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Als loopbaancoach natuurlijk geen probleem, maar ik besloot het over een andere boeg te gooien. Immers, hoe vaak komt het wel niet voor dat je je ongelofelijk druk maakt over dat gesprek? Eindelijk ben je ‘uitverkoren’ uit die hele cv-berg, dan moet je het toch niet gaan verknallen?!

Fit naar een sollicitatie

Ik heb daarom tien tips opgesteld om de dag dat je gaat solliciteren, goed te beginnen.

  1. Zorg voor muziek aan het begin van je dag, die je in de stemming brengt. Voor de een is dat klassiek, voor de ander een lekkere reggaebeat…
  2. Zorg voor een goeie sfeer thuis. Je gezinsleden hebben ieder hun eigen ritme, zijn/haar eigen activiteiten. Raak je werkloos, dan ben jij je werkritme kwijt. Maar dat betekent nog niet, dat jij je dagritme maar moet laten varen. Zorg voor structuur in je dag.
  3. Zorg fysiek goed voor jezelf. Ga iedere dag ’s morgens een half uur wandelen of een rondje joggen. Zorg er voor dat ook je lichaam wakker wordt !
  4. Maak je ontbijt met aandacht klaar. Probeer met elkaar aan tafel te zitten. Geniet van wat je eet; probeer alles wat je eet of drinkt, ook echt op te merken: kauwen, drinken, slikken, smaak. Vraag elkaar naar wat ieder gaat doen en wens elkaar een mooie dag toe!
  5. Je kleding: Ik ga er van uit, dat je solliciteert naar werk dat bij je past. Trek dan ook naar je sollicitatiegesprek kleding aan, die bij je past. Wil je opvallen, doe dat dan. Maar doe het met een accent, don’t overdo it! Kies kleding waarin jij je comfortabel voelt. Zorg dat er niets prikt op plaatsen waar je het niet wilt. Over leggings, decolleté’s en spijkerbroeken hoef ik het – neem ik aan – niet te hebben.
  6. Op weg naar je afspraak: Weet hoe lang je doet over je reis naar je afspraak. Vertelt je partner dat je altijd te laat bent, neem dan een kwartier extra voor je vertrektijdstip. Zoek de dag tevoren uit hoe lang je reis zal duren. Raadpleeg Google Maps en de OV-planner. Houd altijd rekening met vertraging van 30 min.
  7. Aankomen en landen: Weet waar je moet zijn. Ga eventueel nog even ‘je handen wassen’. Neem het gebouw, je omgeving op; wat verwondert je? Observeer ‘de rondlopers’. Herken je de vacature cultuur?
  8. Ben je nerveus voor een sollicitatiegesprek? Vraag je af: Waarover eigenlijk? Wat kan mij ècht gebeuren? Let eens op je ademhaling (in en uit). Kijk om je heen en kom terug in het ‘hier en nu’. Solliciteren is ‘halen en brengen’: Je komt wat halen, maar hebt zeker ook heel wat te brengen! Bereid je voor met STAR-antwoorden op de belangrijkste sollicitatievragen.
  9. Heb STAR antwoorden paraat voor iedere functie die je hebt vervuld: Neem een specifieke situatie, beschrijf je taak, je specifieke activiteit daarbinnen om vol trots te kunnen vertellen over jouw resultaat. Reken maar dat je ogen beginnen te stralen!
  10. Feedback: Je blijft fit als je na afloop weet: Wat men waardeerde, Hoe men je heeft beoordeeld en als je terugkrijgt Waar nieuwe kansen liggen!

Tien tips voor iedereen die, ongeacht je functie of ervaring, altijd van pas komen voor die belangrijke afspraak. Ze spreken denk ik wel voor zichzelf. En heb je vragen of wil je meer weten over effectief solliciteren, maak dan een afspraak met me via de contactpagina. Veel succes!