Ik houd van Sudoku puzzeltjes. Eenentachtig vakjes die per regel horizontaal en verticaal de cijfers 1 tot en met 9 dienen te bevatten. Niets is er simpeler dan dat.
De moeilijkheidsgraad van mijn gepuzzel neemt toe. Het begin is altijd goed te doen, maar het wordt het steeds lastiger om door slim beredeneren het volgende vakje juist in te vullen. Hersengekraak, puzzel terzijde leggen, nog een keertje kijken.

Als ik de puzzel die tweede keer weer oppak, valt mij op dat het makkelijker is een aantal lastige combinaties op te lossen. Ontspanning werkt blijkbaar positief door op denkkracht. Maar er is nog iets: In het oplossen van iedere puzzel ervaar ik ergens een kantelpunt. Vaak is het maar één getal, waardoor plots de hele puzzel als het ware zichzelf oplost. Een heerlijk moment, maar daarna is de spanning er wel af: Het ene getal vloeit uit het vorige voort en binnen no-time is de klus weer geklaard.

Kantelpunt
Wat mij fascineert, is dat kantelpunt. Het hoeft niet aan de moeilijkheidsgraad te liggen, het moet iets anders zijn. Wat precies, ik weet het nog niet. Wel heb ik inmiddels vastgesteld, dat het kantelpunt zich veel vaker voordoet, in hobbies, in het werk: Eerst is er sprake van een oplopende inspanning tot ergens het kantelpunt bereikt wordt, daarna volgt de ontspanning, het gemak, de eenvoud. Ook heb ik gemerkt, dat de oplopende inspanning tòt dat kantelpunt eigenlijk het leukste is van het hele traject.
Misschien herken je het zelf ook wel: je kinderen leren zelf hun veters te strikken, het in elkaar zetten van je eerste Ikea-kast of die even wat zwaardere mountainbike trail: Plotseling heb je het in de vingers! Ga eens na, of je dat ook herkent in je werk.

Op zoek naar die nieuwe baan
Als ik cliënten begeleid in het vinden van ander werk, is er eerst één grote, positieve energie. De cliënt verkent, onderzoekt met steeds groter plezier, nieuwe uitdagingen worden kenbaar maarrr.. de baan moet nog wel gerealiseerd worden.
De inspanning wordt zwaarder: Het gaat om volhouden, jezelf nog duidelijker uitspreken over wat je wilt. Het cv nog scherper, je Linked-In profiel weer aanpassen en.. blijven netwerken. En dan, onverwacht na al die moeite, het kantelpunt: Het ene interview na het andere.
Je kiest en wordt gekozen en wat blijkt, die salarisonderhandeling is niet meer het spannendste. Want jullie beiden weten wel, dat deze baan het voor jou gaat worden!

Het kantelpunt in ons leven en werk: het blijft een spannende puzzel!