Het leven is een paradijs, maar dat hebben we maar al te vaak even niet in de smiezen!
Natuurlijk ken je dit ook:

  • Je mist de aansluiting van je trein
  • Je staat iedere dag in dezelfde file
  • De loterij is iedere maand wéér een misser
  • Je dromen blijken echt niet haalbaar
  • Je kijkt ‘s morgens in de spiegel en wordt er echt niet vrolijker van..

Je lijkt op Carl!

Carl is de hoofdpersoon in de Disney-Pixar film Up!
Als jong ventje is hij vol van de avonturen die hij wil maken, net als zijn vriendinnetje Ellie met wie hij trouwt. Helaas kunnen ze geen kinderen krijgen, het huis vraagt onderhoud en de rekeningen moeten betaald worden. Al hun dromen over de wereldreis van hun leven naar hun bestemming Paradise Falls gaan niet door en op het moment dat ze eindelijk het besluit hebben genomen om te gaan, overlijdt Carl’s vrouw.
En Carl raakt teleurgesteld over het leven.
Het moment dat hij van de gemeente zijn huis uit moet en dient te verkassen naar het bejaardenhuis, blijkt de wake-up call. Hij bindt duizenden heliumballonnen aan zijn huis en vliegt er mee weg.

En vanaf dat moment leert Carl langzaamaan weer de schoonheid van het leven ontdekken. Hij leert stap-voor-stap dat hij oude gewoontes kan loslaten, zelfs zijn geliefde huis dat hij maar achter zich aanzeulde. Loslaten blijkt je te kunnen bevrijden.

Maar hoe kun je nou loslaten, wat zo belangrijk voor je is?
Vaak is loslaten iets van onze geest. We geloven wat we denken!
En dat heeft ons veel gebracht in het leven, in ons werk.
Totdat.. het niet meer werkt:

  • omdat de omgeving is veranderd
  • omdat onze werkgever is veranderd
  • omdat ..

Er zijn talloze redenen te bedenken.

De kunst is dan in te leren zien, dat het vasthouden aan ‘hoe het moet zijn’ volgens je hoofd, niet meer werkt. Je gaat zien, voelen, begrijpen dat ‘loslaten’ dan de enige optie is.
Loslaten is doodeng. Je hebt nog geen helder beeld van de toekomst, je hebt nog niets om je opnieuw aan vast te houden. Maar heb je het lef om te zien dat vasthouden aan ‘wat geweest is’ sowieso geen zin heeft, dan zul je op een zekere dag.. die stap vooruit zetten: Up, up, de rest van je leven in!