Vanmorgen een klein berichtje in de krant: Nederland is de vijfde kenniseconomie binnen de Europese Unie. Oké, niet wereldwijd (denk even aan de VS, Zuid-Korea en Japan en opkomend India en Brazilië) maar toch. Wat opvalt: Alle vijf landen zijn gelegen in Noord en Noord-West Europa: Zweden, Duitsland, Denemarken en Finland. Allemaal ook belangrijke handelspartners. Immers, 70% van onze export reist maar een klein stukje: naar de grote buur Duitsland.

Kennis en welvaart

Is er een verband te leggen tussen kennis en welvaart. Maar zeker. Een beter opgeleide beroepsbevolking die slimmer, effectiever kan werken krijgt sowieso meer vraag om haar kennis en kunde in te zetten in organisaties en bedrijven. Dankzij het ‘1+1=3′ effect zet dat zoden aan de dijk, zowel voor de slimme medewerker, als wel diens werkgever, als wel de overheid enz. Met elkaar kunnen we dus meer bereiken en ons land welvarend houden. Het begint dus met kennis en het goed inzetten van die kennis.

Opleiding en verbinding

Veel jongeren die het niet weten, kiezen het liefst een brede studie. Zo houden ze hun kansen open; denken ze. Vaak houden ze ook liever een vrijheid ten opzichte van de studie zelf. Het is geen hartverwarmende keuze geweest, maar eerder een rationele afweging. Laat je je hart niet spreken voor wat je echt raakt en graag doet, dan kom je daar later mee in conflict. Je verliest je plezier in die wel aardige baan, weet er geen inspiratie en ausdauer meer te halen. En da’s zo enorm jammer. Voor jezelf, maar ook omdat je arbeidsmarktwaarde daarmee zijn daling inzet.

Stappen in je loopbaan

Het artikeltje is dus een boodschap aan jongeren en volwassenen.

Check met regelmaat of je plezier hebt en denkt te krijgen in het beroep dat je uitoefent of wilt gaan uitoefenen. Weet je het niet, zorg er dan voor dat je dat uitpuzzelt. Vraag advies, leg jezelf eens onder het vergrootglas en misschien wel het allerbelangrijkst èn het engste: Luister naar je hart!

Pas dan maak je verbinding, kies je je juiste opleiding en professionalisering en hé, dan draag je het meeste bij aan jouw blijvende arbeidsmarktwaarde en daarmee .. aan onze gezamenlijke welvaart en ons welzijn!

Finnish Lessons

Leestip voor de volhouders: Finnish lessons or What can the world learn from educational change in Finland,
Pasi Sahlberg

Bron artikel: Gooi & Eemlander, 27 maart 2013