vacaturesite-2.thumbnailAl een paar weken verscheen deze advertentie in de krant:

“Schrijf je nu in op onze site en kijk naar alle banen, ook bij jou om de hoek. Vacaturekrant, de vacaturesite voor hardwerkend Nederland. Doe maar gewoon, je bent goed genoeg.”

Ik weet niet wat jij er van vindt, maar ik vind het een verkeerde boodschap!

Je kunt natuurlijk denken, dat je jezelf niet hoeft in te spannen om zichtbaar te zijn, omdat jij in jouw werk gewoon goed bent. Je ‘post’ je cv en klaar! Vertel mij het, als je zo binnen twee weken een nieuwe baan hebt gevonden.

Een paar twijfels:

 1. Vacatures op internet zijn relatief OUD, zeker 4-6 weken. De organisatie zoekt al weken ‘via-via’ naar een andere werknemer. Ga je dan pas rennen, dan ben je moe voor je aankomt en bij de poort van de werkgever aangekomen blijkt de baan al weer vergeven.
 2. Er zijn honderden vacaturesites. Dacht je echt, dat die allemaal splinternieuwe en nooit vertoonde vacatures laten zien ? Nee, helaas. Er wordt veel gekopieerd, vacatures blijven te lang op de sites staan en gaat het om één branche, dan staat heel Nederland als werkgebied er op. Ook niet handig.
 3. Iedereen die werkzoekend is, doet hetzelfde. En net als op een vacature in de krant, reageren er honderden mensen op één vacature. Werkgevers, recruiters, ze hebben echt niet de tijd om al die reacties door te nemen. Een recruiter neemt hooguit 15 seconden de tijd om over je cv te dwalen. Ze scannen de cv’s en zoeken op trefwoorden (hits) naar mogelijk geschikte kandidaten of ze pakken de eerste tien cv’s van de stapel en kieperen de rest in de prullenmand.

“Doe maar gewoon” of “goed genoeg” is daarom echt “onvoldoende”!

Echt “goed” is:

 • Weten welke werkgevers binnen een straal van 50 km om je woonplaats banen hebben, die jij graag zou willen vervullen.
 • Weten aan welke kennis, ervaring en extra vaardigheden die werkgevers echt behoefte hebben en
 • Zorgen dat je weet wat je aan extra’s in de aanbieding hebt boven al die andere sollicitanten.

“Goed” is verder:

 • Werkzoeken en solliciteren beschouwen als echt hard werken, oftewel het beschouwen als een ‘gewone’ werkweek./li>
 • Alles uitvinden wat je maar te weten kunt komen over die werkgevers rondom je woonplaats, op het internet, uit de krant.
 • Je licht gaan opsteken bij werknemers die in die organisatie al werkzaam zijn (misschien wel je toekomstige collega’s!)

En “goed” is tenslotte ook:

 • Weten wat jouw werkelijk toegevoegde waarde is: Wat is het probleem van de werkgever, dat JIJ komt oplossen?
 • Zorgen voor tenminste 2 cv’s: Een basis-cv en een speciaal-cv. Het basis-cv is als het ware het vaste format dat je steeds met een paar specifieke woorden en zinnen kunt aanpassen aan die speciale vacature waarvoor je wilt gaan.
 • Je bent aanwezig op LinkedIn, misschien al op Twitter en zelfs op branche gerelateerde internetplatforms te vinden: Positief en werkgerelateerd.
 • Netwerken-netwerken-netwerken! Niet bang zijn voor een afwijzing, maar ieder gesprek met een ander beschouwen als een mogelijkheid, meer te weten te komen over de organisatie, de cultuur, de ontwikkelingen binnen die organisatie èn de mogelijkheden. Een netwerkgesprek is in feite niet anders dan een cadeautje: Aan jezelf en aan de ander.

En daarom zeg ik: “Bijzonder, dà’s pas goed genoeg!